Jak si v kuchyni udělat pořádek?


Úklid není příliš složitá záležitost, pokud si najdeme systém. Nemá význam neustále trávit čas úklidem stejného nepořádku, který bychom si mohli ušetřit na naše koníčky.

uklizená kuchyněuklizená kuchyně

Každá věc má své místo

Jestliže se naučíte, že každá věc má své místo, bude pro vás vaření mnohem jednodušší. Potraviny nebudete hledat, budete mít přehled o tom, kolik čeho máte a co vám naopak chybí. Nejdůležitější je tedy, vytvořit si řád a po nákupu, potraviny skládat na vámi určené místo. Stejně tak odkládejte nádobí, příbory a kuchyňské potřeby vždy na stejné místo.

Pryč se zbytečnými obaly

Téměř každý zná, jak těžce se celá kuchyně umývá od mouky, která se díky protrženého obalu dostala snad úplně všude. Nejjednodušším řešením jsou znovu použivatelné obaly, jako jsou zavařovací sklenice, znovu uzavíratelné sáčky  a plastové boxy, které můžete popsat. Sklenice se hodí na sypké suroviny ale i sušené ovoce, bylinky či sušenky pro děti. Znovu uzavíratelné sáčky lze využít na skladování potravin v mrazáku, koření nebo třeba na uschování formiček na vánoční cukroví.

sklenice s čajem

Častý úklid

Častým úklidem se může zdát, že si pouze přiděláváte práci a trávíte spoustu času pouze úklidem. Ovšem pokud se naučíte úklidem ukončit veškerou práci ve vaší kuchyni, uvidíte sami, že při velkém úklidu nebude prakticky nic k čištění. Přitom jde pouze o pár minut stráveným rychlým úklidem. Nejprve umyjeme nádobí, které následně uložíme na jejich místo, otřeme kuchyňskou linku i sporák a zameteme případné drobky vzniklé při vaření.

Chemické prostředky

Spoustu chemických přípravků, které zabírají místo, můžete nahradit univerzálním octovým čističem, který si můžete vytvořit sami doma, a zabere pouze minimální prostor. Nemusíte tak ztrácet čas hledáním konkrétního přípravku a ani se děsit, že vaše dítě prostředky objeví a zkonzumuje. Získaný prostor využijte dle vaší libosti.