Vůně okurky


Okurka setá pochází z čeledi tykvovitých rostlin. Její tmavě zelený plod se nazývá okurka. Asi nejznámější jsou dva druhy okurek, a to:
ü  Okurka polní
ü  Okurka salátová
Okurky polní bývají nakládány do sladkokyselého nálevu. Okurka setá má krásný žlutozelený květ.
salátová okurka

Zdravý okurkový salát

Zelený plod okurky seté v sobě obsahuje veliké množství látek, které jsou důležité pro lidské tělo a organismus. Z toho lze jmenovat:
ü  vitamínu C
ü  minerální látky
ü  enzymy
ü  stopové prvky
ü  cukry
ü  vitamín B
ü  bílkoviny
ü  draslík
ü  křemík
Léčebné účinky okurky seté:
ü  Přirozeným způsobem odvodňují organismus lidského těla. Napomáhají léčbě dny anebo revmatismu.
ü  Podporuje krevní oběh.
ü  Napomáhají při léčbě obezity.
ü  Čistí ústrojí, ledviny, a močové cesty.
ü  Zabraňuje buněčnému bujení.
ü  Posiluje pružnost vlasů.
ü  Posiluje vazivové tkáně.
ü  Napomáhá zpevnění nehtů.
ü  Přispívá k hubnutí.
ü  Napomáhá v boji proti celulitidě.
ü  Přispívá k léčbě cukrovky.
Při použití zevně působí okurka:
ü  Zmírňuje otoky očních víček a očí Pročišťují pleť.
ü  Klidní záněty pokožky.
ü  Upravuje obsah vlhkosti v pokožce
ü  Působí hojivě na pokožku.
ü  Napomáhá omlazovat pleť.
ü  Vyhlazuje drobné vrásky kolem očí.
ü  Zabírá na ekzémy, lupénku, kopřivku nebo akné.

Použití okurky

·         Z okurky si můžeme zhotovit výbornou čistící pleťovou masku na suchou a citlivou pleť. Okurku nastrouháme a vsypeme do kysané smetany.
·         Navíc šťáva z okurky má vynikající tonizační a čistící účinky. Skvěle osvěžuje pleť.
·         Plátky z okurky se přikládají na unavené a opuchlé oči a oční víčka.
krájená okurka

Okurka v kuchyni

·         Nejčastěji se okurka upravuje zavařením ve slaném nebo sladkokyselém nálevu.
·         Další úprava okurky bývá okurkový salát.
·         Oblíbený bývá také původem řecký pokrm z okurky, jogurtu, kopru, česneku a olivového oleje Tzatziki. Tím získáme rychlý, chutný a lehký letní pokrm.

Vůně okurky
Ohodnoťte příspěvek